
Lukáš Meduna je čerstvým absolventem SOŠ a SOU technického Třemošnice. Odmaturoval v květnu 2019 a vystudoval obor mechanik seřizovač. Byl jedním ze studentů, kteří využili možnost „prodloužení“ studia o tříměsíční stáž, organizovanou „sesterskou“ školou ve Španělsku. „Pro studenty, kteří projeví zájem, zajišťujeme tuto stáž díky programu Erasmus+,“ uvedl zástupce ředitelky školy Roman Novotný.
„Přihlásil jsem se, vybrali mě a rád jsem se zúčastnil. Celkem nás bylo pět a chodili jsme normálně do práce, učili jsme se programovat CNC stroje,“ vysvětluje Lukáš Meduna. Upřesňuje, že ve Španělsku byly v tom období dvě skupiny studentů. Jedna v Blanco Mayer SL. a druhá v Maximino Seoane SL. ve městě A Coruña v provincii Galicia.“
To jsi byl poprvé delší dobu v práci, a rovnou ve Španělsku…?
„Samozřejmě, že jsme měli ve škole praxi. Ve čtvrtém ročníku jsme docházeli do firmy Kovolis Hedvikov, kde jsme se během roku týden učili ve škole do školy a týden jsme pracovali v reálné dílně pod vedením mistra. Ale ve Španělsku jsem poprvé chodil do práce takhle v kuse. Pomáhali jsme každý svému spolupracovníkovi na CNC, připravovali jsme výrobu, pracovali jsme ve svém oboru.“
Co vám tenhle tříměsíční pobyt dal?
„Určitě zkušenosti. Vyzkoušel jsem si pracovat s lidmi, kteří neuměli český jazyk, takže jsem se musel domlouvat především v angličtině. Spoustu věcí jsme se ale potřebovali naučit španělsky, takže to bylo i o učení nového jazyka. Naučil jsem se spoustu věcí do běžného života, ty tři měsíce jsme se museli sami o sebe starat, vařili jsme a zajišťovali si další záležitosti. Byli jsme ubytovaní na vysokoškolské koleji, kde určitě byla možnost i na obědy, ale my jsme se chtěli naučit se vařit, tak jsme to zkoušeli sami, když jsme měli k dispozici kuchyňky. Měli jsme i možnost chodit do posilovny, nebo plavat.“
Vařili jste španělská jídla, experimentovali jste?
„Vařili jsme si spíše českou kuchyni, ale něco málo nám doporučil náš spolupracovník, a tak jsme zkoušeli španělské jídlo.“
Co je v běžném životě Španělů jinak než u nás?
„Španělé mi přijdou daleko více veselí. A co se týká jejich pracovních návyků, tak začínají pracovat rozhodně déle a během zaměstnání mají přestávku hodinu a půl. Oni mají celkově posunutý ten den. Obědvají mnohem později, třeba ve dvě, ve tři, a večeří i o půlnoci.“
Bylo složité si na to zvyknout?
„Zkoušeli jsme to…“
Na co z pobytu ve Španělsku nikdy nezapomenete?
„Určitě nikdy nezapomenu na to, že jsem se musel o sebe sám tři měsíce starat, a to je určit podstatná věc, která mi v životě pomůže. Byl to skok do reality.“
Teď budete nastupovat do své první práce. Bylo pro vás užitečné studium v Třemošnici?
„Určitě. Jednak jsem studoval velmi zajímavý obor, který mě obohatil a měl jsem spoustu možností se podívat do zahraničí. Během tří let jsem se podíval dvakrát do Španělska, jiní cestovali do Itálie, do Portugalska, i do Francie.“
Byl to absolutní skok do samostatnosti ????
Děkuji
Zdenka Hanyšová Celá